RSS

28 Şubat 2011 Pazartesi

VINCENT Van GOGH, Theo'ya Mektuplar

17 Eylül 1888


30 karelik bir tuval, üstünde bahçenin bir köşesi: bir salkım ağacı, çimenlik, top gibi budanmış sedir ağaçları, bir zakkum çalılığı. Son gönderdiğim etüt de bahçenin bu köşesindendi.

Ama bu daha büyük olduğu için, limon sarısı bir gök var bütünün üstünde, sonra da renkler sonbaharın zenginliğini ve şiddetini yansıtıyor. Sonra bu, daha yoğun ve yağlı bir boya hamurundan.

Bu haftanın ilk tablosu bu.

İkincisi bir kahvenin dış görünüşü: taraça büyük bir gaz lambası ile aydınlanmış masmavi gecede, bir köşesinde de yıldızlı gök görülüyor.

Bu haftanın üçüncü tablosu benim kendi portremdir, rengi uçuk gibi, açık Veronez yeşili fon üstüne küllü tonlar.

Mahsus iyi bir ayna aldım ki, model bulamayınca kendimi model alarak çalışabileyim; baka baka kendi başımın renklerini tutturabilirsem ( ki pek kolay bir değil bu) başka adamcağızların ve kadıncağızların portrelerini yapabileceğim.

Gece çalışarak gece sahnelerini ve gecenin renklerini yerli yerinde yakalamak konusu beni son derece ilgilendiriyor. Bu hafta resim yapmak, uyumak ve yemeklerimi yemekle geçti.

Yani durmamacasına oniki saat, altı saat ve yerine göre öyle çalıştıktan sonra, 12 saatlik deliksiz uykular çektim senin anlayacağın.

Hiç yorum yok: