RSS

28 Şubat 2011 Pazartesi

VINCENT Van GOGH, Theo'ya Mektuplar

Tarihsiz


Bir misafir gelirse üst kattaki en güzel oda onun olacak; bu adayı sanattan anlayan bir kadının buduarı gibi güzel yapmaya çalışacağım, elimden geldiği kadar.

Sonra da benim yatak adam olacak, onu son derecede sade istiyorum, ama dört köşe geniş eşyalarla: yatak, sandalyeler, masa, hepsi beyaz tahtadan olacak.

Alt katta atölye ve mutfak olarak da kullanılabilen bir atölye odası daha.

Yarın öbür gün bu evceğizin resmini görürsün, ya güneşin altında ya da ışıklı penceresi ve yıldızlı gökle. Böylece Arles'da bir sayfiye evim var diyebileceksin.

Çünkü ben bu evi tam seni memnun edecek biçimde döşemeğe can atıyorum, tam gerektiği gibi bir atölye olacak. Ve diyelim ki bir yıl sonra burada ya da Marsilya’da bir tatil geçirmeye gelirsin, ev o zamana kadar bitmiş olacak ve yukardan aşağı kadar resim dolu.

Senin yatacağın oda, ya da Gauguin gelirse, onun kalacağı oda, beyaz duvarları üstünde büyük sarı ay çiçeklerle süslü olacak.

Sabah pencereyi açınca bahçelerin yeşilliği ve doğan güneş ve şehrin girişi görülür...


Gece Kahvesi dediğim resimde kahvenin batak bir yer olduğunu, insanın orda delirip cinayet işleyebileceğini dile getirmek istedim. Bir de açık pembe ve kan kırmızısı ve şarap rengi, XV nci Louis yeşilinin tatlısı ve Veronez yeşilini bir araya getirerek, sarı yeşillerle ser mavi yeşilleri karşılaştırarak bir cehennem sıcağı, sarı kükürtün yandığı bir koıtuk meylıanesi havasını vermeğe çalıştım.

Gene de bir Japon neşesi ve bir Tartarin nüktesi var görünüşünde...

Şimdiye kadar yalnız Ekici ve Gece Kahvesi tam kompozisyonlu birer tablo taslağıdır.

Hiç yorum yok: