RSS

2 Haziran 2010 Çarşamba

SAİT FAİK ABASIYANIK

ROMANLARI

Sait Faik'in kitaplan arasında bulunan Medâr-ı Maişet Motoru (Bir Takım İnsanlar) ile Kayıp Aranıyor roman olarak betimlenmektedir. Gerçekte bunların ikisine de uzun hikaye demek daha yerinde olur.

Medar-ı Maişet Motoru, ilk yayınlandığında, bir ihbar üzerine toplatılmıştı. Halbuki, kitabın herhangi bir ideoloji ile ilgisi yoktur. Belki o yıllardaki töresel geleneklere aykırı bulunmuştur. Romanın kahramanları izbe bir yerde, kötü yaşama koşulları içinde kötü bir hayat sürerler. Kitap, dağınık bir akış içinde gelişir. Kahramanları başıboş yaşamağı seven kişilerdir. Yaşamalarında iki yüzlülük yoktur. Birbirlerini candan severler. İnsan olan bir yanları vardır.

Kayıp Aranıyor'da Sait Faik, saadet sorunu üstüne parmak basmakta, romanın kahramanı Nevin, saadeti aramaktadır. Nevin, hikâyelerin, romanların, şiirlerin öğrettiği saadeti arıyor, bulamıyor ve sonra saadetin ne olduğunu öğrenmek istiyor. Saadet bir zevk mi, yoksa dünya nimetlerinden duyulan bir haz mı? Saadet uydurma bir sözcük mü, karşılığı olmayan boş bir kalıp mı? Nevin'in macerası, aşkı, aşk sandığı yakınlık duygusu, ne aradığını bilmeden birtakım düşlerinin ve düşüncelerinin yıkıldığını görüp kayboluşu romanın esas örgüsüdür. Sait Faik'in bu kitabı, derli toplu, okuyanı sürükleyen bir kitaptır.

Sait Faik, bu iki kitabından ikincisinde her bakımdan daha başarılı olarak görünüyor.



RÖPORTAJLARI

Salt Faik, hikayelerinin yanısıra zaman zaman röportajlar da yayımlamıştır. Bunlardan 49 tanesi kitaplarına da alınmış bulunuyor

Mahkeme Kapısı 28 Nisan ile 31 Mayıs 1942 tarihleri atasında ancak bir ay süren muhabirliği sırasında Haber Gazetesinde çıkan röportajlarını toplayan bağımsız bir röportaj kitabıdır. Bunun dışında kalan kitaplarına serpiştirilen röportajları yanında kitaplarına alınmamış olanlar da vardır. Bu arada 1929-30 yıllarında Vakit Gazetesinde yayımlanan röportajları da ele alınması gereken yazılardır. Sait Faik bu yazılarında, sonraki ustalığını yaratma yolundadır.

Sait Faik'in röportajlarındaki dil de şiirli bir dildir. Hikayelerindeki dil özelliklerini bu yazılarında da buluruz.



DÜZYAZILARI

Hikayeleri, romanları ve röportajları yanında Sait Faik'in çeşitli vesilelerle yazdığı düz yazılarını da unutmamak gerekir. Bunların hiç biri kitaplarına girmemiştir. İlk yayınlanan yazısı olan Uçurtmalar bu yazıların da ilkidir. Hikayecinin Kaderi, İki Münekkit Tipi, Yaşasın Edebiyat, Eleştirmeci Falan Filan, Orhan İçin gibi önemli yazıların bulunduğu bu tip yazılarının bir kitapta toplanmasını faydalı buluyoruz.



KONUŞMALAR

Sait Faik ile yapılmış birçok konuşma dergi sayfalarında kalmış durumdadır. Bunların değeri, onun çeşitli sorunlarla dili ve üslûbu eğemen olduğundan bu konuşmalara onun öz yapıtları olarak bakılamaz.



OYUN

Sait Faik'in oyun yazarlığı 11 Mayıs 1964 tarihinde açılan Sait Faik Müzesi'nin düzenlenmesi sırasında ortaya çıkmıştır. Bıraktığı müsveddeler arasında bulunan eski bir okul defterinde, GrenobIe şehrinde iken bir perdesini yazdığı bir oyunu bulunmuştur.



ŞİİR

Sait Faik yazı hayatına şiirle başlamış ise de ilk şiirlerinin çoğunu yayımlamamıştır. Şimdi Sevişme Vakti adlı kitabına giren şiirleri daha sonraki yıllarda yazılmış, oldukça başarılı şiirlerdir.


Muzaffer Uyguner / Varlık Yayınları 1964

Hiç yorum yok: