TDK’NIN ŞİİR ÖDÜLÜNÜ KAZANMASI ÜZERİNE
"........."
“………………………………”
"Tutuklunun Günlüğü'nde yukardan beri sıraladığım düşüncelerin ışığında, kendi başıma giriştiğim estetik yöntem uygulamalarının sonuçları görülüyor. Kitap iki bölümde ele alınabilir, birinci bölüm yeryüzü boyutları içerisinde ekonomik sömürü olayının, hem siyasal, hem toplumsal, hem de bireysel çelişkilerle verilmesi deneyidir, böyle bir deneye denk düşeceğini sandığım bir teleks haberi düzeniyle yazılmış, dille, haber tekniğinin özellikleri kullanılmıştır. İlk bakışta, tek tek bir milyarder kadının, ya da bir eski amerikalı generalin kişisel (hatta belki cinsel) serüvenleri gibi görünen şeylerin, dibi kurcalandıkça çok uluslu şirketler gerçeğinden, üçüncü dünyanın sömürüsüne değin uzanan, kapitalist ülkelerin geçirdiği bunalıma ilişen bir derinlik kazandığı farkedilir. Şiirin özelliği, yöntem uygulamasının laflarda değil, sorunun konumunda belirmesidir . Düşünceme göre gerçek toplumcu şiirin böyle olması gerekmektedir.
"Öteki şiirlerde geçmiş şiirimizden ses esinlemeleri çağdaş bir içeriği deyimlemek için kullanılıyor. İncesaz bölümünde, Türk 'musikisi makamlarının ritmi ve geçidi sırasında 12 Mart sonrası bunalım günlerinin bütün acılığını sergilemeye çalıştım. Zincirleme Rubailer, yine çok boyutlu olarak insana, topluma ve uygarlıktan uygarlığa devredilmiş büyük sorunlara diyalektik bir yaklaşımın çeşitli görünüşleridir. Benzer çalışmalar, türlü çeşitlemelerle, kitabın son bölümünde de sürdürülüyor; bu arada, bizim kuşağın 40 yıllarında yaşadığı, ama başka bir kuşağın 20 yıllarında yaşamış olabileceği gibi, bir başkasının 80 yıllarında yaşayabileceği bir 'kapatılmak' dramının görüntüleri veriliyor."
"Hayır, yeni şiir kitabı yok! Belki Tutuklunun Günlüğü'nün ikinci basımını yayımlarım, böyle olursa Duvar'da yaptığım gibi, onun da arkasına bir 'Meraklısı İçin Notlar' bölümü eklemeyi düşünüyorum: Hangi şiirin hangi koşullar altında yazıldığını, yayımlandığını anlatan, biraz da özeleştiri havasını taşıyan bir bölüm olacak bu! Duvar'da yaptığımın genellikle uygun karşılanması öbür şiir kitaplarımın yeni basımlarında'da aynı şeyi yapmamın doğru olacağı fikrini verdi bana."
(TÜRK DİLİ, 1 Aralık 1974)
24 Nisan 2010 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder