RSS

28 Şubat 2011 Pazartesi

VINCENT Van GOGH, Theo'ya Mektuplar

Tarihsiz


Bu mektuba bir de boya siparişi eklemeliyim, ama hemen alamazsan bunları, zararı yok, bir az daha fazla desen yaparım, fena da olmaz.

Böylece siparişi ikiye bölüyorum: hemen gerekli olanlarla olmayanlara göre.

Her zaman gerekli olan desen yapmaktır: insan deseni ister doğrudan doğruya fırçayla, ister başka bir şeyler ya da kalemle çizsin, ne kadar yapsa azdır.

Özlü önemli olanı desenlerimde fazlasıyla belirtmeğe, önemsizi de bile bile belirsiz bırakmaya çalışıyorum şimdi.

Şuna gitgide daha çok inanıyorum ki, Tanrının büyüklüğünü bu dünyaya göre ölçmemeli, çünkü bu dünya onun pek olmamış bir etüdüdür.

Ne yaparsın, başarısız etütlerde, sanatçıyı seversen - eleştirecek fazla bir şey bulamaz - susarsın.

Ama daha iyisini istemek de hakkındır. Doğrusunu istersen, aynı elden çıkmış başka eserler de görmemiz gerekir, çünkü bu dünya besbelli ki aceleye getirilmiş, yaratıcının ne yaptığını bilmediği, kafasının karıştığı bir anda yapıla gelmiş. !!!

Oysa masal der ki Tanrı bu dünya etüdünü ortaya çıkarmak için çok çaba göstermiş.

Masalın doğru söylediğine inanmak isterim, ama öyleyse etüdünde birçok bakımdan çuvallamış demektir. Yalnız büyük ustalar yanılabilir böylesine, bizim en büyük avuncumuz da bu olsa gerek, çünkü aynı yaratıcı elden çıkmış bunun karşılığını da görmek umudunu besleyebiliriz. Demek ki doğru ve haklı olarak bu kadar çok eleştirilen bu hayatı fazla önemsemeden olduğu gibi almalı, başka bir hayatta bundan daha iyisini görmek umudunu da kesmemeli.

Hiç yorum yok: